Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Losse Fossielen

kunnen we op veel plekken vinden. Zij zijn door erosie uit het gesteente gevallen en meegevoerd door meestal water. Daarom vinden we ze vaak aan zee onder aan de rotsen of op het strand. Ook wanneer berghellingen eroderen liggen hier en daar losse fossielen. Bekende plaatsen zijn de krijtrotsen en het strand van de Oostzee, van Normandië en Zuid-Engeland. Ook in ons land vinden we fossielen op het strand, maar dan alleen wanneer dit opgespoten strandmateriaal afkomstig is uit de Noordzee. Bekend zijn ook de haaientanden van Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen, afkomstig van een oude zandbank iets uit de kust. Losse fossielen worden bij ons veel gekocht door en voor kinderen.

 

Haaientanden als los fossiel variëren in grootte van een paar centimeter tot ruim een decimeter. Deze maten doen ook de prijs ervan variëren. Omdat het om tanden van uitgestorven haaien gaat, zijn de namen van de eigenaars alleen in het Latijn bekend. Dat vinden vooral kinderen jammer.


Haaientand   Marokko   Prijs  vanaf   €  7,50

 

 

 

Vuurstenen zeeëgeltje van de stranden van de zuidelijke eilanden in de Oostzee. De doorsnede kan variëren van enkele centimeters tot bijna een decimeter. De meeste stammen uit de Krijtperiode en vinden we dus onder aan de krijtrotsen van bijvoorbeeld Rügen en de Deense eilanden.

 

Zeeëgel in vuursteen  Denemarken   Prijs  vanaf   €  9,50

 

 

Ammoniet met nog gave ribbels. Blootgesteld aan de buitenlucht zijn de ribbels het eerst door wind en zand verdwenen. Ammonieten kunnen zowel heel klein zijn als reusachtig groot - tot wel 1,5 meter! De prijs is dus afhankelijk van de grootte, maar zo blijkt, ook van de gaafheid. Als ze gevonden worden door een paleontologische verzamelaar, is de juiste (Latijnse) naam meestal bekend.

 

 

Ammoniet   Marokko    Doorsnede  7 cm  Prijs   €   17,50

 

 

 

Trilobieten zijn zonder meer de bekendste fossielen en spreken het meest tot de verbeelding. In onze vitrinekast worden ze door kinderen als eerste herkend. "Kijk, een oerpissebed", horen we dan. De oudste trilobieten waren heel klein en de jongste heel groot. Soms gaan ze vergezeld van hun (Latijnse) naam, maar vaak niet. Een paleontoloog kan dan te hulp gevraagd worden; bijvoorbeeld op een stenenbeurs. 

 

 

Trilobiet   Marokko   Hoogte 8 cm   Prijs   €   12,50

 

 

 

 

 

 

Ons aanbod aan losse fossielen wisselt regematig door de snelle omzet.