Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Stenen"Dag meneer, mag ik even binnenkomen. Ik spaar ook stenen", hoor ik vaak als de winkeldeur openstaat. Natuurlijk mogen ze binnenkomen. Naarmate het gesprek vordert, horen we al snel dat ze geen stenen sparen, maar mineralen.

 

Stenen bestaan uit één of meer mineralen. Zij liggen overal: in rivieren, onder aan de bergen en langs een rotsachtige kust. Rondgeslepen door de golven of hoekig  gebleven sinds hun val. Want stenen zijn afgebroken  stukken van een gesteente. De laatste vormen vaak  grote delen van een landschap en we moeten er een  stukje afslaan voor onze verzameling. Een flink stuk  meestal anders is het moeilijk om er een naam aan te  geven. Ook een vers stuk zonder verweringslaag.

 

 

Stenen worden bij ons gekocht omdat zij zo mooi zijn. Wat een mooie steen is dat.

Gesteenten worden bij ons verkocht om de verzameling aan te vullen. Hoe heet hij? Die heb ik nog niet - graag een kaartje met de naam erbij.

                      

 

Mineralen vinden we op speciale plekken. Stenen vinden we overal. In steengroeves worden ze professioneel gewonnen en afgevoerd naar allerlei steenhouwerijen die er keukenbladen, vensterbanken, winkelpuien en grafstenen van maken. Veel stenen die wij een geologische naam geven, hebben in de steenhouwerij een handelsnaam. 

 

 Gesteenten verdelen we in drie groepen:  

 

 Stollingsgesteenten - zij ontstaan door stolling van  magma

 

 Afzettingsgesteenten - zij ontstaan door erosie waarna  het losse afgebroken materiaal aaneengekit wordt

 

                         

 Metamorfe gesteenten - zij ontstaan door omzetting  van bovenstaande gesteenten door hitte en druk