Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Stollingsgesteenten

ontstaan door het stollen van een magma in de diepte of lava's aan het oppervlak. In het eerste geval spreken we van dieptegesteenten en in het tweede geval van uitvloeiingsgesteenten. Bekende voorbeelden zijn graniet en basalt. 

Doordat magma's zich gemakkelijk mengen ontstaan er allerlei stollingsgesteenten met een afwijkende samenstelling en structuur. Juist hier zijn verzamelaars dol op.

 

Dieptegesteenten

 

Diep in de aardkorst heeft zich een graniet gevormd. Na een lange tijd nadert de graniet het aardoppervlak. Onderweg kan zich iets bijzonders voordoen: de graniet komt in contact met waterhoudende gesteenten. Er vormt zich epidoot. Dit groene mineraal vormt mooie tinten.

 

         Unakiet zowel ruw als getrommelde stukjes uit Finland

                                                      Prijs: van € 5,= tot € 75,=

 

 

Een zeldzame granietsoort genoemd naar de vindplaats: de westoever van het Eikeren Meer in Noorwegen. Het meest voorkomende mineraal in dit gesteente is aegirien - ook al weinig voorkomend.


 

Handstuk Ekeriet uit Noorwegen    Prijs: €  19,50

 

 

 

De oudste gesteenten van de wereld werden miljoenen jaren geleden in de tang genomen en gemetamorfoseerd. Ze hebben dezelfde samenstelling als deze tonaliet. Het gesteente is genoemd naar de Passo del Tonale in de Italiaanse Alpen. Daar komt het op uitgebreide schaal voor, maar daar is het gesteente natuurlijk veel jonger.

 

 

 

Handstuk Tonaliet van de Passo del Tonale in Italië   Prijs  €  12,50

 

 

 

Een gesteente dat afkomstig is uit het grensgebied van korst en mantel van de aarde. Het komt dus van grote diepte en is daarom al zeldzaam. We vinden het voornamelijk in gebieden waar de oceanische korst door continentenverschuiving op het vaste land geschoven is, zoals op Cyprus.


 

Handstuk Pyroxeniet  Troödos Gebergte op Cyprus.  Prijs  €  19,50

 

 

 

Uitvloeiingsgesteenten

Diverse landen hebben voor dezelfde gesteenten andere namen, meestal genoemd naar hun voorkomens. Stollngsgesteenten worden gekenmerkt door hun mineraalinhoud - in procenten . Een paar procent minder? Dan is het een ander gesteente. Een commissie o.l.v. Prof. Dr. R.W. Le Maitre heeft een boek samengesteld met daarin alle stollingsgesteenten en hun afwijkende namen. Daarom zeggen we nu: dat kan wel zo zijn, maar wat zegt "Le Maitre" ervan?

 

De "Le Maitre" is al een wat ouder boek maar nog steeds leverbaar. En ook wat er in staat is nog steeds geldig. Sterker nog: in veel artikelen over stollingsgesteenten staat dit boek bovenaan in de literatuurvermelding...

 

 

Igneous Rocks- A Classification and a Glossary of Terms - R.W. Le Maitre et al.

 256 blz, pb, 2012  Prijs  €  34,95

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk hebben wij meer stenen in onze winkel en ook het aanbod blijft wisselend.