Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Mineralen

Mineralen, daar draait alles om. Zij vormen stenen, maar ook de basis van ons leven. Wij stammen af van jagers en verzamelaars. Wat verzamelden zij? Vruchten, zaden, knollen en...stenen. Om er wat van te maken: wapens, messen, bijlen en ook kammetjes want je wilt je haar wel eens in model hebben. Wat gebruiken wij voor stenen? Voornamelijk ertsen - voor ijzer, koper en zink en noem maar op. Tegenwoordig zijn de REE's (Rare Earth Elements) zeer gewild. Het zijn zeldzame elementen waarmee ons moderne leven wordt opgebouwd. Ze zitten in mobieltjes, laptops en allerlei onontbeerlijke apparatuur.

 

Mineralen, die dragen wij. Iedereen kent kwarts, robijn en diamant. Dat zijn edelstenen én tegelijkertijd mineralen. Om onderscheid te maken: diamant en robijn zijn edelstenen en kwarts en zijn variëteiten zijn sierstenen. Wat zijn dan halfedelstenen? Dat begrip is nogal vaag, dus weg ermee... Mineralen gebruiken we ook om er leuke dingen van te maken. Gebruiksvoorwerpen als kaarsenstandaards, mesheften, boekensteunen en siervoorwerpen.

 

Mineralen, die helpen ons bij ongemak, ziekte en ellende. Veel mineralen zijn voor ons belangrijk omdat ze waardevolle elementen leveren, zoals magnesium, lithium en ijzer. Andere mineralen helpen ons persoonlijk. Dat wisten de antieke volkeren ook. We horen dan zeggen: bij de oude Grieken werd dit mineraal gebruikt en bij de Aziatische volkeren dat mineraal. In onze tijd hebben we nieuwe ideeën, zodat ook recent ontdekte mineralen een geneeskrachtige werking hebben. Het gevolg is dat veel mineralen een fantasienaam hebben gekregen om hun werking te benadrukken. We hebben er een poster van gemaakt (€ 32,50) met namen als engelensteen, kruissteen en bloedsteen. Wij zijn geen aanhangers van al deze theorieën, laat staan dat we mooie stenen laten veranderen in pendels, piramiden en andere symbolen.

 

Mineralen, ze vertellen het verhaal van de aarde. Hoe ze ontstaan zijn en wanneer. waarom sommige mineralen samen graag in hetzelfde gesteente voorkomen. Wat is er destijds gebeurd tijdens hun ontstaan? We weten allemaal wat van botsende continenten, werkende vulkanen en versleten gebergten. Mineralen worden verzameld door hun vorm en schoonheid, maar door vele mensen ook door de verhalen erachter. Dat is onze specialiteit: bij elk mimeraal hoort een verhaal.