Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Museumstukken

noemen wij grote stukken mineraal van een bijzondere schoonheid en vindplaats. Vaak zijn zij afkomstig van mijnen en groeves die al lange tijd gesloten zijn. Zij gaan van hand tot hand, want hun schoonheid blijft altijd bestaan, zolang we er zuinig mee omgaan. Ook zijn er stukken bij van mineralen die nu nauwelijks nog te krijgen zijn, omdat de situatie in het land van herkomst ongunstig is.

 

 

Een klassiek stuk van de destijds bekende Groeve Dreislar in het Sauerland. Na enkele jaren ondergronds te hebben gewerkt, is de groeve enkele jaren geleden gesloten. We kunnen nog wel een bezoek brengen aan het mijnmuseum.

 

Bariet met Chalcopyriet  (12x10 cm) van Dreislar,  Sauerland BRD    Prijs   €   150,=

 

 

 

Een bijzonder stuk antimoniet met lange, radiaalstralige kristallen. Erboven op kleine kristalletjes van bariet. De mijn van herkomst is al jaren geleden gesloten, maar het dorpje Baia Sprie of nu Felsöbanya is bij echte veramelaars nog steeds bekend.


 

Antimoniet met kwarts (7x5 cm) uit Baia Sprie  Roemenië    Prijs   €  150,=

 

 

 

 

Mooie, zuivere rode sfaleriet of "honingblende" op kwarts (9x8 cm) uit Peru. Het mijngebied van Cerro del Pasco levert nog steeds veel zwarte sfaleriet  - zinkerts - , maar deze rode is toch wel zonde om in de hoogovens te gooien...

 

 

Honingblende (rode sfaleriet)  Cerro del Pasco  Peru    Prijs   €    150,=

 

 

 

 

 

 

Prachtig, blauwe chrysocolla met bolletjes en kleine kristalletjes.  De groeve is een van vele en nog steeds in gebruik. Hij ligt hoog in het Andesgebergte van Chili tegen de grens met Argentinië.

 

Chrysocolla  (11x9 cm)  uit Copiapó in Chili   Prijs  €   89,=

 

 

 

 

Een heel groot stuk amethyst met als uitschieter een lang, verticaal kristal bekleed met dwarsstaande kleine kristalletjes. Als je er in knijpt voel je meteen waarom dit een vorm van cactuskwarts is.

 

Cactusamethyst (13x8 cm)  uit boekenhout  Zuid-Afrika   Prijs   €  175,=