Kleine Houtstraat 45 (023) 531 45 68
Metamorfe gesteenten

ontstaan door hoge druk en temperatuur uit beide voorgaande gesteenten. De mineralen die daar in zitten krijgen het erg benauwd en gaan over in andere mineralen met hogere weerstand.

Dan wordt graniet een gneis, zandsteen een kwartsiet en kalksteen een marmer. Klei wordt eenvoudig lei. Kleihoudende gesteenten worden verpletterd tot een schist. Niet zo bijzonder om te verzamelen of ergens op een speciale plek neer te leggen, behalve als er iets bijzonders aan de hand is...


 

 

Het oudste gesteente van Zuid-Afrika (3,8 Ga). Lichte en donkere mineralen zoeken elkaar op, want "soort zoekt soort", zegt de petrologie of gesteentekunde. De vindplaats ligt verscholen in een natuurpark in het noorden van het land nabij Messina.


 

Sand River Gneis langs de Sand Rivier bij Messina   Prijs:  €  12,50

 

 

 

Het oudste gesteente van de Britse Eilanden afkomstig van het eiland Lewis en daar naar genoemd. We hebben het cadeau gekregen, want het was lang geleden een stukje Amerika. Zo'n 400 Ma geleden botste Amerika tegen Europa. 


 

Lewisian Gneis  uit het noordwesten van Schotland   Prijs  €  17,50

 

 

Een stuk weggedrukte oceaanbodem breekt af en verdwijnt in de aardmantel. Daar gaan de basalt en de gabbro over in rode pyroopgranaat en groene omfaciet, een augietvariëteit. Wordt het stuk oceaanbodem weer op het continent geduwd, dan vinden wij het daar op grote schaal.


 

Eklogiet met rode pyroopgranaten   Åheim   Noorwegen    Prijs   €   125,=

 

 

 

 

Het kalkstrand van Noorwegen kreeg bezoek van Groenland 400 Ma geleden. Het gehele strand werd samengeperst tot marmer. Geen calciethoudend marmer, maar met een oceanisch bestanddeel: magnesium. Zo'n marmertype noemen we dolomietmarmer.

 

 

 

Fauske Marmer  of "Norwegian Rose"  Groeves bij Fauske  Noorwegen    Prijs   €  12,50

 

 

 

 

 

Een heel oude afwisseling van kwartszand en ijzererts uit een nog zuurstofloze oceaan. Hier en daar zijn dunne laagjes tijgeroog te zien. Dit gesteente uit de mijnen van Bingham in de USA is lang als siersteen gewaardeerd geweest. Nu is het bijna op.

 

 

Plak Binghamiet (0,5 cm dik) uit Bingham USA      Prijs   €   75,=